Oldal kiválasztása

Intimtorna vagy gátizomtorna

Van-e különbség Intimtorna vagy gátizomtorna között?
Azt elmondom, hogy van, nem is kevés. Nagyon különböző fogalom a kettő, mégis gyakran összekeverik, illetve szinonimaként értelmezik. A tévhitek elhesegetése érdekében összeszedtem a különbségeset, hogy láthasd, mennyire nem hasonlítanak egymásra, így könnyebben tudsz informálódni, és egyértelműbb lesz számodra, hogy melyik programra jelentkezel.

Intimtorna vagy gátizomtorna? Mi a különbség?

Fogalom

Gátizomtorna: Fontos tudni, hogy ez egy gyűjtőnév, mely a világon minden végbél záróizommal, hüvellyel, húgycső záróizommal (férfiaknál pénisz körüli izommal történik) történő mozgást jelent. Lehet egy gátizomtorna óra, akár a neten olvashatunk róla, vagy a youtube-on is találhatunk különféle variációkat.

Intimtorna®: Kriston Andrea által kifejlesztett módszer, mely jogvédett kifejezés, így ha Intimtornára mész, akkor az a Kriston Intim Tornát® jelenti. Ez egy tréning, mely nem csupán a mozgás anyagot tartalmazza, hanem egy pszichoszomatikai részt is, minek segítségével az intim tüneteket okozó akadályok megszűnhetnek, oldódhatnak. Egy kulcsot kapsz a kezedbe, amit ha használsz, megtapasztalhatod az örökké tartó altesti egészséget, virágzó szexualitást. A mozgás anyag és a prszichoszomatika mellett beszélünk olyan egyszerű és mindennapi szokásokról is, melyek védik az alhasi szerveinket.  

Időtartam

Gátizomtorna: változó az időtartama, az oktató szabja ezt meg. A legtöbb esetben napi 5-10 perce belefér, de van, hogy több idő szükséges

Intimtorna®: 12 órás tréning, mely során mindenki megtanulja a gátizmok gyorsaság- erő- állóképesség fejlesztő mozdulatsorát. Ezek után otthoni gyakorlás szükséges, napi körülbelül 15 percben az örömteli hatás érdekében.

Mozgásforma

Gátizomtorna: tanulás, bevezetés nélküli gátizom szorítás. Külön fordítanak figyelmet a húgycsőre/pénisz körüli izomra, külön a hüvelyre, és külön a végbél záróizomra. Sok helyen javasolják a vizelet elzárását vizeletürítés közben. Ez a módszer azonban kifejezetten káros (nem a záróizomnak, hanem a hólyagnak!), ezért kérlek, hogy semmiképp ne végezd rendszeresen. Továbbá olyan egyszerű mozgások, melyre már óvodáskorban is képesek voltunk.

Intimtorna®: olyan mozgás, mely egyáltalán nem evidens egy átlagember számára. Ehhez tanulás szükséges, ezt egy Kriston Intim torna tréningen lehet elsajátítani. Hosszú órákon keresztül történik a mozgástanulás, melynek birtokában elkerülhetetlen az örömteli változás.

Eredmények

Gátizomtorna: még nem hallottam kutatást, eredményt, melyet egy átlagos gátizomtornával elértek. Gyakran ajánlják vizeletcsepegés ellen, de kérdés a valós eredmény.

Egy tanítványom mielőtt hozzám került volna, végzett gátizomtornát. Szülés után volt, és vizeletcsepegése lett, ezért keresett valamilyen módszert. Talált a youtube-on egy videót, melyen azt tanácsolták neki, hogy háton fekve, 10-szer szorítsa össze a hüvelyét, majd lazítsa el. Ezt napi 3x ismételje. Ezt a gyakorlatot ajánlotta a videóban szereplő hölgy vizeletcsepegésre, ami azért abszurd, mert húgycső gyengeség esetén nem a hüvelyt kell edzeni, hogy a húgycső erős legyen.

Intimtorna®: rendszeres és nagyon klinikai kutatások támasztják alá a Kriston Intim torna hatékonyságát, melyek a Szent Rókus Kórházban és a Debreceni Klinikán készültek. A módszer eredményeiről bővebben ITT olvashatsz.

Információ

Gátizomtorna: csak kevés helyen informálják pontosan az emberek arról, hogy pontosan hogy mit kellene érezniük, hogyan végezzék a mozgást.  

Egy kismama tanítványom mesélte, hogy egy kismamás foglalkozás végén végeztek gátizomtornát. Az instrukció csak annyi volt, hogy szorítson, de nem pontosították, hogy hogyan (igen, lehet több módon is!). Nem mondtak el neki semmit a szorítás módjáról, hogy mit fog érezni. Mikor találkoztunk nagyon bénának gondolta magát. Kiderült, hogy azért, mert mikor ezen a foglalkozáson szorított, nem tudta elkülöníteni a hüvely szorítást a végbél szorítástól, mindig mozgott mind a kettő. Elfelejtették elmondani, hogy ez normális, másképp nem is lehet csinálni… Nagyon veszélyes lehet, ha valaki kevés információ birtokában áll neki a gátizomtornának!

Intimtorna®: mindent egész pontosan megbeszélünk a tréningen. Milyen szorítást, hogy szorítson, mit fog érezni, hogy lehet, és hogyan nem lehet. Nagyon fontos ezeket tisztázni, hogy biztosan a helyes mozgást végezze mindenki. Ezt mindenki felismeri magának, így csak fejlődni fog ezekkel a gyakorlatokkal.

Teshelyzet

Gátizomtorna: egységes testhelyzet, leginkább háton fekve vagy ülve történő mozgás, extrém esetben guggolásban (nagyon káros!)

Intimtorna: a tanulás ideje alatt több testhelyzetben is megnézzük a mozdulatot, mert nem mindenkinek egyformák az izmai, így különböző testhelyzetekben könnyebb felismerni a mozdulatot. A tréning után mindenki teljesen egyéni testhelyzetet kap, amivel saját helyzetére nézve a leghatékonyabb és leggyorsabb fejlődést tudja elérni. Vannak testhelyzetek, amik bizonyos esetekben tiltottak, pl. kismamáknak háton feküdni Intimtorna közben!

Gyakorlás

Gátizomtorna: ha foglalkozás: akkor, amikor elmész. Ha internet: akkor, amikor megkeresed. Ha videó: akkor, amikor megnézed.

Intimtorna®: a 12 órás tréningen megtanuljuk a mozgásokat, amivel otthon mindenki tud majd gyakorolni. A tréning része egy otthoni gyakorlást segítő CD is, melyet Kriston Andrea mondott fel. Így a mozgás megtanulása után nincs több költség, saját magad időbeosztása szerint gyakorolhatsz (persze aki akar, jöhet gyakorló órára).

Most már Te is láthatod, hogy Intimtorna® vagy gátizomtorna között igenis hatalmas különbség van. Nem minden gátizomtorna Intimtorna®, de minden Intimtorna® gátizomtorna (is).

Intimtorna vagy gátizomtorna? Most már tudod a választ!

VIGYÁZAT! Előfordul, hogy valaki képesítés nélkül, egyszerűen beépíti ezeket a gyakorlatokat más programokba, vagy egyszerűen közzéteszi az interneten. Ez nagyon veszélyes, mert ha valaki nem a számára megfelelő módon végzi a gyakorlatokat, akár kárt is okozhat magának! Kérlek, hogy mielőtt elmész bármely gátizomfejlesztő foglalkozásra, bizonyosodj meg róla, hogy képzett szakemberhez érkezel. Minden legálisan tanító Kriston® trénernek van erről érvényes Tanúsítványa, ennek felmutatását nyugodtan kérheted.

Ha érdekel, milyen egy jó gátizomtorna, akkor EZT mindenképp olvasd el!

Ha olvasgatnál még a témában, akkor EZT a cikked Neked találták ki!

Üdvözlettel,

Juhász Nikolett
Kriston Intim torna® tréner